לוגו של דר' שרית אברהם - דנטלי פרסונלי
חיפוש
Close this search box.

כאב שיניים – מתי לטפל בבית ומתי ללכת למרפאת השיניים?

במדריך זה נדבר על הטעויות הנפוצות שעושים כשיש כאבי שיניים ומה אתם יכולים לדעת כדי לוודא שאתם עושים את הדבר הנכון.

 

כאבי שיניים יכולים לנבוע ממספר סיבות, הנפוצות שבהן:

  1. חור בשן
  2. טיפול שורש
  3. נפיחות של החניכיים
  4. סדק בשן
  5. נסיגת חניכיים וחשיפת צוואר השן

 

מה עושים כשיש נסיגת חניכיים וחשיפת צוואר השן?

במצב זה, הטיפול הוא בעיקר ביתי, יומיומי. כאשר יש נסיגת חניכיים או דלקת חניכיים, ישנה גם חשיפה של צוואר השן. המבנה החיצוני של השן בנוי מ-2 שכבות חיצוניות, שנמצאות בחלקים שונים של השן. החלק העליון- הלבן עליו מתמקדים נניח בטיפולי הלבנת שיניים, נמצא בכותרת השן ונקרא אמייל. החלק התחתון מתחיל בצוואר השן וממשיך לאורך כל שורש השן ונקרא צמנטום.

באופן טבעי, הצמנטום מכוסה ע”י החניכיים. כאשר יש נסיגת חניכיים, הצמנטום נחשף. שלא כמו האמייל, הצמנטום יכול להיות מאוד רגיש לסביבה של הפה, לשינויי טמפרטורה (קור וחום), הוא רק יותר ומועד יותר להיווצרות חורים. לכן, כאשר יש נסיגת חניכיים, פעמים רבות יש רגישות מוגברת וכאבי שיניים.

 

כיצד מטפלים בכאבי שיניים הנובעים מנסיגת חניכיים וחשיפת צוואר השן?

פעמים רבות, הטיפול הביתי יכול להיות מספיק- שימוש יומיומי בשטיפת פה המכילה חומרים לחיזוק והרגעת הצמנטום יכולה לסייע רבות. מעוניינים להכין שטיפת פה ביתית ואפקטיבית במיוחד? קבלו מתכון מנצח: ⅛ כוס מים, ¼ כפית מלח, 1 טיפה של שמן אתרי מנטה, 1 טיפה של שמן אתרי ציפורן. ערבבו את כל החומרים יחדיו ושטפו כמה פעמים במשך היום. בהתחלה- יהיה צורך בשטיפות בתדירות גבוהה יותר ולאחר מספר ימים ניתן להפחית את התדירות לכ-2-3 ביום, בהתאם לצורך.

במידה והטיפול הביתי לא מספיק, מוטב להגיע למרפאת השיניים, שכן ייתכן מאוד שהכאב נובע מאחד מהמצבים האחרים שנדבר עליהם בהמשך.

 

כאבי שיניים

 

מה עושים כשכאב שיניים נובע מחורים?

בואו נדבר על מה שרוב האנשים לא יודעים לגבי חורים בשיניים. כאשר יש חור בינוני- גדול בשן, ברור לכולם שיש צורך לבצע ניקוי של השן וטיפול ע”י סתימה. אבל מה רוב האנשים לא יודעים? רוב האנשים אינם מודעים לכך שברגע שמתחיל חור קטן בשן מתחיל להתפתח תהליך דלקתי במוך השן ולכן מתחילים כאבים בשיניים.

 

הידעתם? באופן מפתיע, חורים קטנים כואבים יותר מאשר חורים בינוניים-גדוליםמדוע זה כך?

כאשר החור קטן, הגוף מאותת לנו שיש בעיה וצריך לפתור אותה, ע”י כך שהוא מפעיל את מנגנון הכאב. כאשר הגוף רואה שאנו לא מגיבים לכאב בזמן, הוא פשוט ‘מכבה את האזעקה’ והגנבים (במקרה הזה, החיידקים) פשוט ממשיכים לעשות לנו בעיות מבלי שנרגיש אותן.

הרבה אנשים יתנהגו כך עם כאב בשיניים – כאשר הם יחושו כאב הם יעשו הכל כדי למצוא מרפאת שיניים שתתן להם מענה לטיפול מידי, לרוב התור יהיה בעוד מספר ימים ובינתיים הכאב יחלוף. כאשר הכואב חולף, הדחף לטפל פוחת ואז? מרגישים פחות צורך לבצע טיפול. ואז? הגנבים (החיידקים) ממשיכים לחגוג, אתם לא מרגישים ומה שעלול לקרות זה שהכאב הבא יעלה רק כשהחור כבר הופך להיות טיפול שורש.

 

אז איך מטפלים בכאב שיניים המתעורר בגלל נקב?

אם אתם לא מצליחים להשיג תור מידי- ניתן ליטול משככי כאבים (מוטב לשלב בין משככי כאבים שונים לקבלת אפקט מקסימלי כגון אדוויל + אקמול, כל 4-6 שעות, לפי הצורך) או לבצע שטיפת פה המכילה טיפה אחת של שמן ציפורן. לשמן הציפורן יש תכונה בהפחתת כאבי שיניים וזה תמיד טוב להחזיק בקבוקון של השמן הזה בארון ה’עזרה ראשונה’. במידה והכאב חזק מדי- ניתן ליטול משככי כאבים באופן הבא: 1 אקמול+ 1 אדוויל כל 4-6 שש שעות לפי הצורך, עד לתור הקרוב לרופא השיניים. ברוב מרפאות השיניים ניתן לקבל תור מידי במסגרת עזרה ראשונה, לכן כשאתם מנסים לקבוע תור ציינו בפני המזכירה כי יש לכם כאבים בשיניים שהם חזקים ושאתם מעוניינים בתור מידי.

 

כיצד מזהים שכבר מדובר בכאב, הנובע מצורך בטיפול שורש?

כאבי שיניים הנובעים מחור בד”כ יורגשו כך: כאב בעת אכילת מתוק, כאב קל עד בינוני לקור. כאשר יש כאב שיניים משמעותי יותר בחשיפה לקור ו/או כאב עמום בחשיפת לחום, בד”כ זה אומר שישנה דלקת בתוך שורש השן וייתכן צורך בטיפול שורש.

בגישה העדכנית בטיפולי שיניים, אם מגיעים בזמן לטיפול, ניתן למנוע את הצורך בטיפול השורש ע”י שימוש בחומרים המעודדים את ריפוי שורש השן, כמצע מתחת לסתימה. לכן, אם אתם חושדים שייתכן ויש לכם דלקת בשן, מוטב ליצור קשר מידי עם המרפאה, להסביר את המצב ולבקש תור דחוף לטיפול (אחרת, חלון ההזדמנות לביצוע הטיפול עלול להתפספס וכבר יהיה צורך לבצע טיפול שורש).

 

כיצד מזהים שהכאב נובע מנפיחות של החניכיים ומה עושים?

כאב שיניים הנובע מנפיחות של החניכיים, בד”כ יהיה ממוקד באזור מסוים ומלווה בתחושה של לחץ. הכאב בד”כ לא נובע מתוך השן עצמה אלא מהעצם והחניכיים הסובבות את השן. לכן, הכאב בד”כ לא יהיה חד אלא עמום, נמשך לאורך כל היום ולעתים יכול להחריף בתגובה לחום וקור. בכאב הנובע ממצב כזה יכול להיות שיהיה צורך לבצע טיפול שורש או טיפול חניכיים, ניתן להחליט על סוג הטיפול לאחר הבדיקה.

מה הסכנה? שהדלקת תעבור מהעצם של שן אחת לשיניים הסמוכות אליה ותגרום לסיבוכים נוספים. מתי כדאי לטפל? גם כאן, ככל שמקדימים לטפל, סיכויי ההצלחה של הטיפול והיכולת לשמור על השן למשך שנים רבות יהיה גבוהה יותר.

 

מתי כאבי השיניים נובעים מסדק בשן ומה עושים עם זה?

אחד המצבים, הכי קשים לזיהוי הינו סדק בשן. לרוב קשה מאוד לאבחן סדקים בשן בשלבים ההתחלתיים, לפני שהשן נסדקה לגמרי ואז כבר צריך לעקור אותה. רבים סובלים מכאב שיניים הולך וחוזר וכשהם מגיעים למרפאת השיניים לא נראה שיש להם חורים בצילום השיניים. במצב בו אין חורים אבל עדיין יש כאבים, יש סיכוי מאוד גבוהה כי מדובר בסדק בשן, הגורם לכאבים. סדק בשן הינו מצב שקשה מאוד לאבחן אותו והאבחון נעשה בד”כ ע”י רופא שיניים מיומן ביותר. אבחון מוקדם של הסדק וטיפול בזמן, יכול למנוע הרבה מאוד נזקים כולל צורך בעקירה וניתוחי השתלות שיניים. לכן, מוטב לפנות בהקדם למרפאת שיניים, בה יש צוות מיומן באבחון של סדקים.

חזרה לחלק מסוים במאמר
דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 077-9974460

הלבנת שיניים

שיניים לבנות וצחות הן כרטיס ביקור חשוב, עדות לבריאות טובה וטיפוח עצמי ובעיקר, הן מאפשרות לחייך הרבה ובחופשיות. הדרך לחיוך

קרא עוד »
עששת
עששת

עששת היא מחלת שיניים זיהומית בה נהרסות הרקמות הקשות של השיניים המכונות זגוגית השן. הסיבה להרס נעוצה בפעילות של חיידקים

קרא עוד »
Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן