לוגו של דר' שרית אברהם - דנטלי פרסונלי
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה הקשר בין קושי לנשום מהאף לבעיות בשיניים?

Picture of דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

רופאת שיניים עם ניסיון רב בשיטות מתקדמות ואפקטיביות, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים.

תוכן עניינים

רבים נוטים לחשוב שההרגל לנשום דרך הפה הוא דבר תמים יחסית, אך בעצם מדובר במצב שאינו תקין ועלול להוביל לבעיות. קושי לנשום בחופשיות מהאף יכול להוות מטרד מאוד גדול עבור האנשים הסובלים מכך. גודש באף, דיבור מאנפף, נזלת בלתי פוסקת, צרידות, ריח רע מהפה, נטייה מוגברת לדלקות גרון וריאות וירידה בביטחון העצמי כתוצאה מכך, הן רק חלק מהדברים, הידועים, שמהם סובלים אנשים אלו. בין הבעיות, הפחות ידועות לרוב, שנגרמות מקושי בנשימה מהאף, ניתן למצוא גם השפעה על מצב השיניים והחניכיים. לפני שננסה להבין את הקשר בין הקושי לנשום מהאף למצב הפה והשיניים וכן ננסה גם לענות מה עושים כדי לטפל בכך, קודם חשוב שנבין את הדבר הבא:

 

כיצד מתבצעת נשימה באופן תקין ומה התפקיד החשוב שהיא מספקת עבורנו?

גופנו בנוי כך, שהדרך שלנו להפיק את הטוב והנכון ביותר מהנשימה הנה מעבר תקין של האוויר בין האף, הסינוסים, דרכי האוויר העליונות והריאות. תפקידו של האף הוא לסנן את האוויר ולווסת את הטמפרטורה בה נכנס האוויר אל ראותנו. תפקיד זה חיוני ביותר בהגנה על בריאותנו.

כאשר נחסמת היכולת לנשום דרך האף, באופן מלא או חלקי, הסובלים מכך נאלצים לסגל לעצמם הרגל של נשימה דרך הפה. רבים נוטים לחשוב שההרגל לנשום דרך הפה הוא דבר תמים יחסית, אך בעצם מדובר במצב שאינו תקין ועלול להוביל לבעיה ונטייה לסבול מדלקות גרון, מחלות ריאות ואף לנטייה גבוהה יותר לפתח יותר בעיות של הפה והשיניים.

 

מדוע נשימת פה היא מצב בעייתי?

אמנם גופנו מאפשר לנו לנשום דרך הפה די בקלות, אך מצב זה טוב רק בעת מצוקה, בה אין יכולת לנשום דרך האף. תפקידיו העיקריים של הפה הם לבצע עיכול ראשוני של המזון ולאפשר לנו לתקשר דרך הדיבור. כאשר אוויר נכנס דרך הפה, הוא לא עובר סינון קפדני, כמו שהוא היה עובר דרך מערכת האף- דבר זה עלול להוביל לכניסה משמעותית יותר של חיידקים וכל מני רעלים המצויים באוויר אל תוך גופנו, בנוסף – דרך הפה האוויר לא עובר שינויי טמפרטורה ולכן במהלך ימים קרים, לדוגמה, הוא עלול לגרום לכניסת אוויר קר אל הגרון והריאות ולגרום שם לדלקת ואף למחלות קשות.

בכל גיל, ילדים ומבוגרים כאחד, נשימה דרך הפה יכולה להוביל למחלות חניכיים ושיניים. ברור לכל אחד שאילו ייכנס אפילו מעט אוויר לתוך הבטן שלנו יתחילו מיד להיות לנו כאבים קשים. עם זאת, בפה מתרחש בעצם מצב שקשה להבין אותו – מכיוון שהפה מהווה את שער הכניסה של מים ומזון מן החוץ פנימה הוא בעצם נמצא במצב ביניים – קשה להגדיר אם הוא איבר פנימי או חיצוני. לכן מצד אחד, זה נראה הגיוני לנשום דרך הפה, אך מצד שני הרגל זה בסופו של דבר, כאשר הוא הופך להיות הרגל קבוע, יכול לגרום לנזקים.

תפקידו של הרוק, בין היתר, לשמור על חלל הפה רטוב, להגן עליו מפני כניסה של חיידקים או מזיקים למיניהם ולנקות את הפה באופן שוטף. כאשר מסגלים הרגל של נשימה דרך הפה, היכולת של הרוק לעשות את העבודה שלו -לסוכך, לנקות את הפה ולהגן עלינו פוחתת באופן משמעותי, מכיוון שהאוויר מייבש אותו (הרוק, כמו המים, רגיש מאוד לטמפרטורה ובעת חשיפה לאוויר הוא יכול פשוט להתאדות).

במצבים בהם יש הפחתה ברוק, ניתן לראות עלייה משמעותית בנטייה לפתח מחלות של הפה – חורים בשיניים , מחלות חניכיים, ריח רע מהפה, רגישות מוגברת של השיניים, תחושת בעירה של הלשון או הפה וכלה במצבים נוספים.

 

איך מתמודדים עם המצב ומה ניתן לעשות?

ראשית, יש לאבחן מדוע יש בעיה לנשום דרך האף. בדיקה ע”י מומחה אף אוזן גרון, יכולה לאבחן את הקשר בין הקושי בנשימה דרך האף לבין המקור לקושי זה. הסיבות למצב זה יכולות להיות: אלרגיה, פוליפים מוגדלים, סינוסים מוקטנים, חך קשה צר ועמוק, סטייה של מחיצת האף וכן סיבות נוספות.

האבחון הוא כלי מאוד חשוב על מנת שיהיה ניתן למקד את הטיפול באופן הנכון. הטיפול במצבים אלו יכול להיות- שטיפת הסינוסים ע”י מומחה אף אוזן גרון, טיפול תרופתי (קונבנציונלי או באמצעות צמחי מרפא), ניתוחי או ע”י תרגילי נשימה.

מעבר לאבחון והטיפול, חשוב לבצע גם טיפול תחזוקתי יומיומי, לניקוי האף והסינוסים, על מנת לוודא שתתאפשר נשימה טובה יותר מן האף הן במהלך היום והן במהלך שנת הלילה. הטיפול התחזוקתי הביתי כולל, בין היתר, את שטיפת האף והסינוסים על ידי כלי ייעודי לכך (ישנם מגוון כלים. הפופולרי כיום הינו ה’נטי פוט’- כלי המגיע מהרפואה ההודית המסורתית).

בנוסף, מאחר ובעיות נשימה מן האף (בין אם יש בעיה מבנית כגון סטיית מחיצה ובין אם אין בעיה מבנית) מושפעות, לרוב, מבעיות אלרגיה ידועה או סמויה, מוטב לבחון את הנושא ולבדוק האם יש לכם אלרגיה לדברים מסוימים, שאינכם מודעים אליה וצמצום החשיפה אליהם יכול לסייע לכם רבות לטיפול בבעיה.

אבחון הקשר בין מחלות הפה לבין בעיית הנשימה הנו חשוב ביותר, במצבים בהם יש נטייה מוגברת לפתח כל הזמן חורים בשיניים, נטייה מוגברת לדימום, דלקת ונסיגת חניכיים. כאשר ישנה הבנה לגבי המצב שגורם לבעיות הפה, פתרון הבעיה לטווח הקצר והארוך יכול להתקבל רק כאשר מוצע טיפול רפואי המשלב בין טיפול השיניים לבין הטיפול בגורם לבעיות השיניים.

 

87% מבעיות השיניים שלנו מושפעות ישירות מבריאות הגוף

תהליך ריפוי מעמיק של בריאות הפה וטיפול במחוללים הגופניים יכול להפחית את סיבוכי השיניים והחניכיים ולמנוע טיפולים וניתוחים במעל ל-80% מהמקרים.

רפואת השיניים יכולה להציע לנו הרבה יותר מאשר טיפול נקודתי. היא יכולה להפוך אותנו ממטופלים למתרפאים. ברפואת שיניים שלמה חוקרים ומאבחנים את הגורמים לבעיות בשיניים ובונים אסטרטגיית טיפול ושיקום ממוקדת ואפקטיבית שמובילה לבריאות שלמה של הפה.

חזרה לחלק מסוים במאמר
Picture of דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 077-9974460

Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן