חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האם פרוביוטיקה יכולה להזיק?

תמונה של דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

רופאת שיניים עם ניסיון רב בשיטות מתקדמות ואפקטיביות, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים.

תוכן עניינים

בעיתון הארץ של השבת האחרונה פורסמה ידיעה מרעישה שכותרתה: “מחקר: חיידקים פרוביוטיים עלולים לגרום לזיהום בילדים” חוקרים מהטכניון הראו כי למרות התדמית החיובית שיש כיום לפרוביוטיקה, התועלת הרפואית שלו אינה מוכחת וכן מדובר על מוצר שיכול להיות נזק לצד התועלת שבשימוש בו. חדשות אלו הנן מסעירות ביותר, שכן החוקרים מוספים ואומרים כי אפילו ישנו סיכון לנזק בריאותי הנגרם משימוש בפרוביוטיקה. במחקר, שבראשו עומד פרופ’ גרגורי פרידי ופרופ’ תומס סנדורה מבי”ח בוסטון, ופרופ’ רועי קישוני מהטכניון, הראה כי בבדיקות דם ומיפוי מלא של הגנום, נראה כי הפרוביוטיקה היוותה מקור לזיהום בילדים חולים.

 

נשאלת השאלה – האם דבר זה יכול להשפיע גם על מבוגרים?

אנשים רבים בישראל נוטים להשתמש בפרוביוטיקה לטיפול בבעיות שונות: כמניעה של מחלות, תיקון פעילות מערכת העיכול, חיזוק המערכת החיסונית והרשימה עוד ארוכה.

היום כבר ידוע שקיים קשר הדוק בין אוכלוסיית החיידקים המתקיימים אצלנו בגוף המכונים “מיקרוביום” לבין מצב הבריאות שלנו.

חוסר איזון בחיידקי המעי, המכונה דיסביוזיס, בו ישנה רמה גבוהה של חיידקים מזיקים בהשוואה לחיידקים “טובים” מעלה את הסיכון למחלות כרוניות דלקתיות שונות דוגמת סוכרת סוג 2, כבד דלקתי, סרטן המעי הגס ואפילו סיכון להשמנה. מתוך הידיעה הזאת עולה השערה שהקפדה על תזונה איכותית וטובה, אורח חיים בריא המשלב פעילות גופנית והפגת מתחים וצריכת תוספי תזונה יעזרו יחד לשמור על אוכלוסיית חיידקים טובה במערכת העיכול שלנו וכך יסייעו לנו לשפר את בריאותנו ולהפחית את הסיכון לתחלואות שונות.

גם בטיפול בהשתלות שיניים, פעמים רבות רופאי שיניים ממליצים להשתמש בפרוביוטיקה. זאת מכיוון שלפרוביוטיקה מיוחסת תכונה חיובית – היא מכילה מספר חיידקים ידידותיים שמסייעים בחיזוק תוצאות הריפוי לאחר הטיפול.

יש לציין כי המחקר בוצע על הפרוביוטיקה שנמכרת בכמוסות, בבתי המרקחת.

 

פרוביוטיקה זו בעייתי ממספר בחינות נוספות אשר לא צוינו במחקר, והן:

1. מספר זני החיידקים שבכמוסה הנו מועט, 2. יחד עם הכמוסה חברות התרופות מכניסות כל מני חומרים משמרים, שעלולים לגרום לשינוי בפעילות החיידקים ובכך לגרום להם להפוך מחיידקים טובים לחיידקים רעים.

1.מספר מועט של חיידקים בכל כמוסה

החיידקים הטובים, באופן טבעי, הם רבים ומגוונים, אך במעבדות המייצרות פרוביוטיקה באופן מלאכותי הצליחו לייצר רק מספר מועט של זנים של חיידקים טובים, לכן, כאשר צורכים פרוביוטיקה מכמוסות, בעצם צורכים כמות מאוד גדולה ממספר זנים מועט- דבר הגורם לחוסר איזון באוכלוסיית החיידקים ובכך לתופעות לוואי בלתי רצויות.

2. החומרים הנוספים, הנמצאים בכל כמוסה

חיידקים מתפתחים ופועלים בהתאם למה שמאכילים אותם. ברגע שהכמוסה מכילה חיידקים וחומרים נוספים אחרים, אותם חיידקים אוכלים את החומרים הנלווים, דבר היכול להשפיע על פעילותם. לכן, מוטב להימנע מכמוסות המכילות סויה (שימו לב לתוויות), שכן חלבון הסויה גורם לחיידקים להיות פחות ידידותיים ויותר בעייתיים למערכת העיכול וכן לכל שאר הגוף.

 

אז מה עושים?

ניתן להכין פרוביוטיקה ביתית, שהיא טבעית ויעילה יותר, באופן פשוט ביותר ראו מתכון למטה. הפרוביוטיקה הטבעית (אם מכינים אותה באופן הנכון) מסייעת באופן טוב יותר למערכת העיכול, מאפשרת לחיידקים הנכונים לגדול באופן מאוזן וטוב יותר ובכך לאפשר לנו לקבל פרוביוטיקה טובה יותר ובטיחותית יותר.

רכישת פרוביוטיקה כתוסף תזונה הנה דבר יקר ולא תמיד הוא שוות ערך לעלות שמשלמים. כמו כן, פעמים רבות זני החיידקים החיוניים, אשר נמצאים בתוסף הם בד”כ מאוד מצומצמים ולא מספקים את כל הזנים שצריך לספק עבור הגוף. לעומת זאת ניתן ואף רצוי להכין את הפרוביוטיקה בבית. ישנם מתכונים רבים הכוללים בתוכם הכנת מזון מותסס כמו כרוב כבוש ועוד.

בחרתי לשתף אתכם מתכון קל ומהיר להכנה, אשר יכול לשמש אתכם על בסיס יום-יומי. התוצר שמתקבל נקרא רג’ובילק וניתן להכין אותו בדרכים שונות, הדרך הנוחה ביותר היא להשתמש בחיטה ירוקה (פריקי) או בגרגירי כוסמין.

 

מתכון ל”רג’ובליק”

רכיבים

1 כוס גרגרים (חיטת פריקי או כוסמין)
8 כוסות מים (מסוננים)

אופן ההכנה

  1. בוררים היטב את הגרגרים ושוטפים תחת מי ברז קולחים.
  2. מניחים את כוס הגרגירים בתוך 8 כוסות מים בטמפ’ החדר (בחורף אפשר להשתמש ב-7 כוסות מים רגילים ולהוסיף לקראת הסוף כוס אחת של מים חמים על מנת להעלות מעט את טמפ’ המים). מוטב להשתמש בכלי מזכוכית או במבוק ולא מפלסטיק.
  3. משאירים את הגרגרים בתוך המים למשך 24-48 שעות (בחורף צריך לפעמים אפילו 72 שעות אם ממש קר), עד שהמים תוססים קלות. תסיסת המים מראה כי החיידקים הטובים הצליחו לגדול ולהתרבות ושהמים מוכנים. מסננים את המים לתוך כלי מזכוכית ושומרים את הנוזלים במקרר.
  4. אפשר לשתות כחצי כוס מן הנוזלים מדי יום לשיקום הפרוביוטיקה של המעיים, בנוסף לטיפול תזונתי.לנוזל הזה ישנו טעם המזכיר מעט בירה, אם משתמשים בגרגרי כוסמין, או טעם של יוגורט, אם משתמשים בחיטה ירוקה. אם השתמשתם בגרגרי כוסמין, אפשר להשתמש בגרגרים שנותרים לאחר סינון הנוזל – להמשיך ולהנביט אותם ולהכין לחם מכוסמין נבוט, אשר סגולותיו הרפואיות ידועות בפני עצמן. כפי שציינתי, זוהי דרך מצוינת לצרוך פרוביוטיקה ממקור טוב, שתספק לכם את החיידקים הטובים, אשר יסייעו לכם לטפל ולשקם את בריאות השיניים והחניכיים.

סובלים מבעיות בשיניים ומחפשים פתרון יעיל ולטווח הארוך? לקביעת תור לאבחון וייעוץ במרפאת השיניים שלנו בירושלים, התקשרו עכשיו: 02-6503208

חזרה לחלק מסוים במאמר
תמונה של דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 02-3819945

טיפול או ריפוי?

לפני שנענה על השאלה – מה ההבדל בין תהליך ריפוי לטיפול בשיניים והחניכיים, תחילה ננסה להבין מה באמת מחפשים כשפונים

קרא עוד »
פורסם כתבה על ד"ר שרית בכיפה
פורסם בכיפה

תרופות סבתא שונות יכולות להביא אתכם למקום שיהיה מושלם מבחינתכם בטיפול בדלקות חניכיים הכאבים יהפכו להיות כאבים סבילים

קרא עוד »
Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן