לוגו של דר' שרית אברהם - דנטלי פרסונלי
חיפוש
Close this search box.

שימוש בתרופות מפריע בטיפולי שיניים

דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

מומחית להשתלות ורפואת שיניים, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים.

תוכן עניינים

האם שימוש בתרופות יכול להפריע בטיפולי שיניים?

בעת הגעתך למרפאת השיניים חשוב שכל אחד ואחד מהצוות הרפואי, יהיה מודע לתרופות הניטלות על ידך וכן למסלול הטיפול הייחודי, המתאים למצבך, על מנת שהטיפול יעבור באופן הטוב והבטוח ביותר עבורך.

אנשים רבים חוששים שהתרופות אותם הם נוטלים, עלולות לגרום לבעיה במהלך טיפולי השיניים. בכתבה זו תוכלו לגלות אילו תרופות משפיעות על טיפול השיניים ומה ניתן לעשות.

לכל תרופה יש מגוון רחב של השפעה על הגוף, מעבר להשפעה המרכזית שלשמה היא נלקחת. לדוגמא, כשאנחנו לוקחים תרופה להורדת לחץ דם לתרופה זו יכולות להיות פעילויות נוספות על הגוף, מעבר להורדת לחץ הדם, כמו למשל: השפעה על חוש הטעם, השפעה על שנת הלילה, שינויי מצב רוח והרשימה עוד ארוכה. באופן דומה, התרופות יכולות גם להשפיע על מה שקורה אצלנו בתוך הפה: להפחית את הפרשת הרוק, להשפיע על החניכיים, להגביר דימום ועוד תופעות לוואי רבות. כשמגיעים למרפאת השיניים חשוב מאוד למסור לרופא השיניים רשימה מלאה ומדויקת של כל התרופות הניטלות, משום שמידע זה יכול להשפיע על ההחלטות הרפואיות שמתקבלות ולפעמים אפילו להשפיע על העיתוי והמהלך הטיפולי עצמו. בכתבה זו נתייחס למצבים והתרופות הנפוצים ביותר.

 

תרופות להורדת לחץ דם

תרופות נפוצות: אמילוריד, פורוסמיד, מניטול, וראפאמיל, דילטיאזם, אמלודיפין, ניפדיפין, פרופנול, לוסרטן

 פעמים רבות, במטרה למנוע כאב שיניים לאחר הטיפול, מטופלים נוטלים משככי כאבים. באנשים, הנוטלים תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, יש לנקוט משנה זהירות ביחס לנטילת משככי כאבים מקבוצת NSAIDS, כגון: אדקס, איבופרופן, אספירין. שיקול נוסף, שיכול להשפיע על מהלך טיפול השיניים הוא סוג התרופה ליתר לחץ דם. בתרופות מסוימות, יש להימנע משימוש בחומרי הרדמה מקומית המכילים אדרנלין ובמקומם להשתמש בחומרי הרדמה אחרים.

 תרופות ללחץ דם, עלולות פעמים לא מעטות לגרום לירידה בהפרשת הרוק ואז מהלך הטיפול צריך להיות שונה ומותאם אישית. כאשר ישנה ירידה בהפרשת הרוק יש יותר נטייה לפתח חורים בשיניים ובעיות בחניכיים. לכן, במצבים אלו ניתן לבנות מסלול טיפולי ייחודי למניעה של בעיות אלו מראש.

 לכן, מובן כי בעת ההגעה לביקור ראשוני במרפאת השיניים, חשוב ליידע את הצוות הרפואי לגבי התרופות הניטלות, כדי שיהיה ניתן להתאים את מהלך הטיפול למצב שלך באופן אישי.

 

תרופות לטיפול בסוכרת

תרופות נפוצות: גלוקומין/גלוקופג’, ג’רדיאנס, ג’נוביה, אמיריל, גלובן

 

איזון רמות הסוכר בדם הינו חיוני על מנת למנוע נזקים לפה, השיניים והחניכיים בכלל וכן גם במהלך טיפול השיניים עצמו. לכן, כאשר נוטלים תרופות להורדת הסוכר בדם- חשוב מאוד לבצע מעקב מסודר ולוודא שרמות הסוכר מאוזנות והאפקט התרופתי עובד כמו שצריך. פעמים לא מעטות, יש צורך בשינוי ועדכון המינון לאחר תקופה מה.

כידוע, על מנת להגיע לאיזון רמות הסוכר בדם, אין זה מספיק רק ליטול את התרופות אלא חשוב ביותר גם לאכול תזונה מתאימה ולהקפיד על מרווחים נכונים בין הארוחות. ישנם מצבים בהם, לאחר הטיפול הדנטלי, יכול להיווצר מצב שלא ניתן ללעוס כמספר שעות (לעתים אף ימים ושבועות) ואז צריך להתאים את התזונה והמינון התרופתי באופן אישי למצבך. במידה ויש צורך בביצוע טיפול שיניים, אשר לאחריו תהיה הגבלה ביכולת לאכול כרגיל, רופא השיניים יידע אותך מראש ויסביר לך מהם הדברים, שעליך לעשות על מנת להיערך מראש לשינויים (אפילו הזמניים) שיחולו מיד עם סיום הטיפול .

 

תרופות נוגדות חומצה

תרופות נפוצות: לוסק, אומפרזול, לנסופרזול, אסומפרזול, צקונטרולוק,  דקסילנט

 במצב בו יש צורך ליטול סותר חומצה של הקיבה, יש מספר דברים היכולים להשפיע על טיפול השיניים: חשוב לדווח לרופא השיניים במדויק על התרופות הניטלות, מכיוון שכאשר נוטלים תרופות סותרות חומצה מסוימות ייתכן ויהיה צורך להימנע מהשימוש בחומרי אלחוש (הרדמה מקומית) מסוימים. בנוסף, יש להיות מודע לתופעות הלוואי של תרופות אלו בחלל הפה- יובש פה, כיבים, אפטות ואף נגעים הדומים למצב הנקרא ליכן פלנוס. באנשים הסובלים מתופעות לוואי אלו בחלל הפה, יש להתאים באופן אישי את מהלך הטיפולים  וכן להגביר את תדירות המפגשים של הטיפולים התחזוקתיים אצל השיננית.

תרופות לדילול הדם ונוגדי קרישה

תרופות נפוצות: אספירין, וורפרין, פלביקס

 שימוש בתרופות נוגדות קרישה יכול להשפיע בעיקר בזמן פעולה דנטלית ו/או כירורגית. כאשר הטיפול עלול לגרום לדימום בחלל הפה כולל אפילו ניקוי שיניים עמוק/ הקצעת שורשים חשוב לייחס חשיבות לנושא הטיפול בנוגדי קרישה ולתת את הדעת האם ישנה סכנה לדימום שאינו ניתן לעצירה. 

חשוב לזכור כי הטיפולים נוגדי הקרישה ניתנים על מנת למנוע מצבים מסכני חיים וכי הפסקה או שינוי בלתי מבוקר בתרופות אלו עלולים להוות סכנה. לכן, במקרים בהם יש לשקול להפסיק את השימוש בתרופה זמן מה לפני הטיפול הדנטלי, חשוב להיוועץ עם רופא המשפחה או רופא מומחה.

לפני טיפולי השיניים, במקרים כאלו, רופא השיניים יבצע את השיקולים הבאים, לאור המצב הרפואי: באיזו מסגרת מרפאתית נכון לבצע את הטיפול, מהם הדברים (ציוד וחומרים) שיש להכין מראש, לפני הטיפול, על מנת לוודא שהטיפול יעבור בשלום, התאמה של המינון התרופתי  (בהתייעצות עם רופא המשפחה) וההליך הרפואי באופן אישי ומדויק לתרופות הניטלות והמצב הרפואי האישי שלך.

 

תרופות למניעת בריחת סידן 

תרופות נפוצות : פוסלן, אקטונל, אקלסטה, ארדיה וזומרה

 תרופות למניעת בריחת סידן ניתנות לאנשים הסובלים מ: אוסטיאופורוזיס או אנשים שסבלו מגידול סרטני, שהגיע לעצמות.

איך התרופות הללו משפיעות על הלסתות? 

מצד אחד, התרופות הללו מונעות את בריחת הסידן מהעצמות, אך מצד שני, הן גם מונעות את התחדשות העצם. כתוצאה מכך, לפחות כשמונה אחוזים מנוטלי התרופות האלה, נמצאים בסיכון לפתח בעיה בעצמות הלסת.

למה זה קורה רק בעצמות הלסת? 

בחלק של עצם הלסת, שבו ממוקמות השיניים, תהליך ההרס והבנייה של העצמות מתרחש בקצב מהיר פי עשרה מאשר בכל עצם אחרת בגוף. מסיבה זו, תרופות אלו משפיעות באופן חד יותר על עצמות אלו.

האם כדאי בכלל לוותר על נטילת התרופות האלה? 

בסופו של דבר היתרונות של התרופות עולים על החסרונות שלהן. משפחת התרופות הזאת מיועדת למנוע שברים בכל השלד, אבל במיוחד בעמוד השדרה. לכן מי שלוקה באוסטיאופורוזיס באזור הזה, מומלץ לו שישתמש בתרופות האלה למניעת שברים. 

זה מסוכן? 

תלוי בזהירות ובמיומנות של הצוות הרפואי המטפל. צוות רפואי מיומן ידע לבצע את הטיפול באופן המותאם באופן אישי אליך, למצב הרפואי ולתרופות הניטלות, באופן המדויק והנכון ביותר עבורך.

 

למדתי מגדולי רופאי השיניים בהדסה וברחבי העולם…  צוות הרופאים והמומחים במרפאת השיניים שלנו משתמש בשיטות מאוד מתקדמות ברמה הרפואית והטכנולוגית לטיפולי השיניים… בסופו של דבר, מה שיוביל לתוצאות מוצלחות של הטיפול הוא מיומנות הרופא למצוא את מסלול הטיפול הייחודי והמדויק ביותר עבורך” (ד”ר שרית אברהם).

 יש לך בעיות רפואיות ולכן קצת לבטים לגבי טיפולי שיניים, ניתוחי חניכיים או השתלות שיניים? רוצה לדעת מה הכי נכון ומדויק עבורך באופן אישי?

לפגישת אבחון וייעוץ במרפאת השיניים שלנו, התקשרו עכשיו: 02-6503208

חזרה לחלק מסוים במאמר
דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 077-9974460

עקירה כירורגית

עקירה כירורגית מתבצעת, כשיש קושי לשלוף שן מעצם הלסת. ההליך מעט מורכב יותר מעקירה שגרתית, אך לעיתים בלתי נמנע. המצב

קרא עוד »
טיפול שורש והדרך הנכונה לטיפול בכאב
טיפול שורש

טיפול שורש במקרים רבים נחוץ לשימור השיניים שלנו בשלבים שונים בחיינו. שימור השיניים הוא דבר חשוב לבריאות הפה, לאסתטיקה ולאיכות

קרא עוד »
Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן