חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האם המצב הרפואי שלי יכול להשפיע על טיפולי השיניים?

תמונה של דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

רופאת שיניים עם ניסיון רב בשיטות מתקדמות ואפקטיביות, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים.

תוכן עניינים

אבחון רפואי מקיף הוא חיוני על מנת שיהיה ניתן לספק לכם טיפול שיניים טוב, שיוביל אתכם לשיקום והבראה אמיתית! אנשים רבים חוששים, שבגלל המצב הרפואי שלהם יכולה להיווצר בעיה במהלך טיפולי השיניים. בכתבה זו נדבר על המצבים הרפואיים שמשפיעים על מצב השיניים ועל אופן הטיפול וכן מה ניתן לעשות, כדי לוודא שהטיפול נעשה בדרך הנכונה והבטוחה ביותר עבורך.

 

יתר לחץ דם

באנשים הסובלים מיתר לחץ דם, הבעיות, שעלולות להתפתח במהלך הטיפול נחלקות לשני סוגים: 1. כאשר יש בעיה להגיע ליציבות של לחץ הדם וערכים סבירים- יש לנקוט משנה זהירות במהלך הטיפול הדנטלי ולבצע את הטיפול, כאשר ישנו מוניטור המראה כל העת מהם ערכי לחץ הדם על מנת לוודא שלא נוצר מצב המסכן חיים תוך כדי הטיפול. 2. כאשר יתר לחץ הדם מאוזן תרופתית והכל בסדר- ניתן לבצע את טיפולי השיניים עם התייחסות אישית למצבך ולסוג התרופות הניטלות.

דוגמא נפוצה בהקשר של טיפולי השיניים באנשים, הסובלים מיתר לחץ דם, היא ש פעמים רבות, במטרה למנוע כאב שיניים לאחר הטיפול, יש צורך ליטול משככי כאבים. באנשים, הנוטלים תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, יש לנקוט משנה זהירות ביחס לנטילת משככי כאבים מקבוצת NSAIDS, כגון: אדקס, איבופרופן, אספירין. שיקול נוסף, שיכול להשפיע על מהלך טיפול השיניים הוא סוג התרופה לטיפול ביתר לחץ הדם. בתרופות מסוימות, יש להימנע משימוש בחומרי הרדמה מקומית המכילים אדרנלין ובמקומם להשתמש בחומרי הרדמה אחרים.

תרופות ללחץ דם, עלולות פעמים לא מעטות לגרום לירידה בהפרשת הרוק ואז מהלך הטיפול צריך להיות שונה ומותאם אישית. כאשר ישנה ירידה בהפרשת הרוק יש יותר נטייה לפתח חורים בשיניים ובעיות בחניכיים. לכן, במצבים אלו ניתן לבנות מסלול טיפולי ייחודי למניעה של בעיות אלו מראש.

לכן, מובן כי בעת ההגעה לביקור ראשוני במרפאת השיניים, חשוב ליידע את הצוות הרפואי לגבי התרופות הניטלות, כדי שיהיה ניתן להתאים את מהלך הטיפול למצב שלך באופן אישי.

 

בעיות לב

לאנשים, אשר עברו טיפול הכולל החלפת מסתמים, צנתור או השתלת קוצב לבבי ניתן לבצע טיפולי שיניים אך ישנם מספר אמצעי זהירות חיוניים במהלך טיפולי השיניים, אשר נפרט לגביהם.

באנשים אשר עברו השתלת קוצב לבבי, יש להימנע מהשימוש בסקיילר האולטרסוני (המכשיר הממונע להסרת אבנית) בעת טיפולי השיננית. ניתן לבצע טיפולי שיננית באמצעות מכשור ידני. בנוסף, ישנו מכשור דנטלי נוסף כגון מכשור להשתלות שיניים ונסיגת חניכיים, אשר מוטב להימנע ממנו ולהשתמש ביטות אחרות לטיפול במקרים אלו. הנחיה זו נכונה לסוג מסוים של קוצבים, אשר השתמשו בהם בעבר ואינה בהכרח נצרכת עם הדור החדש של הקוצבים. לכן, יסייע מאוד אם יש לך אפשרות לברר עם בית החולים, בו בוצעה ההשתלה, לגבי סוג הקוצב בו השתמשו.

באנשים אשר עברו צנתור או החלפת מסתמים, יש לברר באילו תהליכים טיפוליים יש צורך ליטול אנטיביוטיקה לפני טיפולי השיניים, על מנת למנוע דלקת סביב המסתם או הסטסנט. ההנחיות לגבי סוג האנטיביוטיקה וכן המצבים בהם יש צורך ליטול אנטיביוטיקה לפני טיפול השיניים משתנות באופן תדיר, לכן רופא השיניים מתעדכן כל העת באשר למצב זה וכמובן גם הוא ייצור קשר עם רופא המשפחה או הקרדיולוג שלך, על מנת לוודא שהכל נעשה באופן הנכון והבטוח ביותר עבורך.

 

ירידה בהפרשת הרוק ויובש פה

מעל גיל 65 ישנה ירידה של כ- 30% בהפרשת הרוק באופן טבעי. כאשר נוטלים תרופות על בסיס קבוע, ישנו סיכוי גדול שהירידה בהפרשת הרוק תהיה אף יותר משמעותית מכך. מכיוון שלרוק יש תפקידים רבים וחשובים בתוך הפה, המשמעות של כך היא עלייה בסיכון לפתח מחלות של הפה, השיניים והחניכיים. לכן, חשוב לדעת שהחל מגיל 65 ומעלה- יש להגיע בתדירות גבוהה יותר לטיפולי השיניים התחזוקתיים אצל השיננית. אם עד היום היה לכם צורך להגיע רק פעם בחצי שנה, ייתכן מאוד שמרגע שרופא השיניים יבחין כי אתם סובלים מירידה בהפרשת הרוק, תקבלו המלצה להגיע בתדירות גבוהה יותר- כל 3 חודשים ובמקרים מסוימים אף כל חודש.

לרוק יש תפקידים רבים בפינו: 1. לספק לנו הגנה מפני חיידקים- ברוק ישנם נוגדנים וחלקיקים קטנים של מערכת החיסון, שמטרתם להגן על הפה מפני מחלות, הנגרמות ע”י חיידקים, 2. הגנה מפני נזקי חומציות- לרוק יש יכולת כימית לנטרל חומציות בפה. חומציות בפה עלולה לגרום למגוון רחב של בעיות- חורים, שחיקת שיניים, דלקות, דימום ומחלות חניכיים מדרגה קלה עד חמורה ביותר, 3. סיכוך הרקמות- בתוך הפה שלנו ישנן רקמות רבות, השונות זו מזו בתכונתן- יש את רקמות השן, החניכיים והרקמות הרכות. בכל פעם בה אנו פותחים, סוגרים את הפה ולועסים את המזון, רקמות אלו באות במגע זו עם זו. על מנת שהמגע בין הרקמות יעבור חלק וללא חיכוכים, יש צורך בחומר סיכה, המגיע מן הרוק. כאשר ישנה ירידה בתפקוד הרוק, נוצרים חיכוכים בין הרקמות הללו אאשר יכולים להתבטא בדלקת, כאב, כיבים, אפטות ועוד.

ישנם טיפולים, אשר יכולים לסייע לכם להפחית באופן משמעותי את הבעיות הנגרמות מירידה בהפרשת הרוק ו/או יובש פה. לכן, מומלץ להיוועץ עם רופא השיניים לגבי מה שיכול לסייע לכם באופן אישי.

YouTube player

דום נשימה בשינה

הפרעת (“דום”) נשימה חסימתית בשינה (Obstructive Sleep Apnea) הינה תופעה של הפסקות נשימה במהלך השינה הנגרמות עקב חסימה בדרכי הנשימה העליונות.

הגורמים לתופעה הם רבים: השמנה הגורמת לשקיעת שומן בקירות הלוע (הפרינקס) ולחץ חיצוני מרקמות שומן בצוואר, חסימת דרכי האוויר העליונים ע”י בסיס הלשון, מבנה הלסת התחתונה ועמדתה ביחס ללסת העליונה , קושי לנשום מהאף, גורמים גנטיים ועוד.

פוטנציאל הנזק לבריאות האדם כתוצאה מהפסקות נשימה אלו הוא רב. הפגיעה יכולה להתבטא בעליה בלחץ הדם, בסיכון להתפתחות של מחלות לב שונות או אף שבץ מוחי. במקביל לפגיעה המהותית באיכות השינה, חלה גם ירידה באיכות חייו של האדם המתבטאת בעייפות רבה במהלך היום, חוסר ריכוז, עצבנות יתר והרשימה הולכת ונהיית יותר ויותר ארוכה כיום. סכנה חמורה נוספת היא מעורבות יתר בתאונות דרכים קטלניות עקב הירדמות בזמן הנהיגה. נחירות שאינן מלוות בהפסקות נשימה אינן מהוות בעיה רפואית, כי אם בעיה חברתית העלולה לפגוע בזוגיות של אדם עקב הפרעה לבן/בת הזוג של הנוחר/ת.

מחקרים רבים מראים כי לבעיית דום הנשימה בשינה יכולות להיות השלכות על מצב הפה והשיניים. באופן הפוך ממה שהיינו חושבים, דווקא אנשים עם הפרעת נשימה בדרגה קלה יראו יסבלו יותר מהשיניים מאשר אנשים עם הפרעה חמורה. אנשים עם בעיית נשימה בשינה בדרגה קלה, פעמים רבות מסגלים לעצמם הגרל של שחיקת שיניים, המסייע להם לפתוח את דרכי האוויר העליונות ולצמצם את מידת החסימה. בעת שחיקת השיניים נוצר הרבה מאוד עומס על השיניים, אשר יכול להתבטא באחד או יותר מהמצבים הבאים: תזוזה בלתי מוסברת של השיניים ( הרבה אנשים מדווחים על כך שהשיניים הקדמיות שלהם נהיו צפופות יותר או התחילו לבלוט כלפי חוץ, באופן הדרגתי), נסיגת חניכיים, סדקים ועקירות של שיניים, כאבים בפתיחה ו/או בסגירה של הפה, כאב אוזן אשר רופא אף אוזן גרון אומר שכנראה הבעיה מגיעה מהשיניים, שברים בכתרים או סתימות ועוד.

אם טרם אבחנו אצלך דום נשימה בשינה, פעמים רבות ניתן לבצע איתור ראשוני של הבעיה כבר במסגרת בדיקה מקיפה במסגרת מרפאת השיניים. במידה ורופא השיניים יחשוד כי יש לך הפרעת נשימה בשינה, הוא ייצור קשר עם רופא המשפחה על מנת לשקול להפנות לבדיקות נוספות.

YouTube player

הפרעות במערכת העיכול ורפלוקס

הבעיות בתפקוד מערכת העיכול הן רבות ומגוונות ויכולות להשפיע על מצב הפה, החניכיים והשיניים עקב שני דברים עיקריים:

רפלוקס

כמעט כל בעיה במערכת העיכול מובילה לרפלוקס – עליה של חומצה מהקיבה אל הגרון והפה. ברגע שיש עליה של חומצה מן הקיבה אל חלל הפה, דבר זה מוביל לירידה ב PH של הפה, להתיישבות של חיידקים אלימים יותר בתוך הפה ולנזקי חומציות, הכוללים בין היתר, היווצרות של כיסי חניכיים, חורים בצוואר השן, שחיקה חומצית של השיניים, נסיגת חניכיים, בעיות בקליטה של שתלים והרשימה עוד ארוכה.

 

בעיה בספיגה של אבני מזון בסיסיות, החיוניות לבריאות החניכיים

מחקרים מצאו כי ישנו קשר בין חסר בוויטמינים ומינרלים חיוניים לבין בריאות הפה, השיניים והחניכיים. ביניהם: ויטמין סי, סלניום, קומפלקס בי ועוד. החסר בוויטמינים והמינרלים מוביל לעלייה בדלקתיות ולירידה ביכולת של רקמות הפה לעבור תהליך של ריפוי.

הדבר החיוני שחשוב להבין הוא האם ישנה בעיה של רפלוקס (שהיא בעיה מאוד נפוצה, כ- 40% מהאוכלוסייה המערבית סובלים מריפלוקס בלי להיות מודעים לכך, שימו לב!), בעיה אחרת במערכת העיכול או הספיגה של המזון שיכולים לגרום לחוסר יכולת של רקמות הפה, החניכיים והשיניים להשתקם ולהבריא. זוהי דוגמא נוספת לכך, שאבחון רפואי מקיף הוא חיוני על מנת שיהיה ניתן לספק לכם טיפול שיניים טוב, שיוביל אתכם לשיקום והבראה אמיתית!

87% מבעיות השיניים שלנו מושפעות ישירות מבריאות הגוף. תהליך ריפוי מעמיק של בריאות הפה וטיפול במחוללים הגופניים יכול להפחית את סיבוכי השיניים והחניכיים ולאפשר לכם איכות חיים טובה יותר.

חזרה לחלק מסוים במאמר
תמונה של דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 02-3819945

Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן