לוגו של דר' שרית אברהם - דנטלי פרסונלי
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

השתלת עצם ביולוגית כהכנה לשתל חזק

Picture of דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

רופאת שיניים עם ניסיון רב בשיטות מתקדמות ואפקטיביות, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים.

תוכן עניינים

השתלת עצם ביולוגית מתבצעת כאשר רקמת העצם חסרה ואין אפשרות לבצע השתלת שן במקום. בשיטה הביולוגית השתלת עצם לא נעשית כפעולה נקודתית אלא מתבצעת מתוך שאיפה לריפוי רקמתי מעמיק. השתלת עצם ביולוגית מושתתת על אבחון מדויק, תכנון נכון והתייחסות לתגובה הביולוגית של הגוף תוך מניעת תגובה טראומטית ועידוד קליטה מיטבית של העצם באזור חלל הפה. מהי השתלת עצם וכיצד היא מתבצעת באופן מקצועי? תשובות ומידע נוסף בפנים.

אם ברצונכם לדעת באילו מקרים ניתן להימנע מהשתלת עצם- היכנסו לקישור כאן

מהי השתלת עצם ביולוגית?

כדי לבצע השתלת שן איכותית, חיוני לספק לשן המושתלת עצם היקפית בנפח מספק. עצם זו תתמוך בשן, תייצב אותה ותספק לה מצע מיטבי לקליטה אופטימלית. כאשר יש חוסר בעצם ואין מספיק נפח כדי לתת תמיכה לשן, יש צורך לבצע השתלת עצם. השתלת עצם ביולוגית היא הליך כירורגי הכולל תוכנית מסודרת לקליטה נכונה של העצם מצד הגוף כדי לסייע בהחלמה מהירה ובשיתוף פעולה של הרקמות עם השתל ללא התנגדות או דחייה של הגוף. למעשה, השתלת עצם נכונה מתחילה שלב אחד קודם בביצוע עקירת שן באופן ביולוגי ושמירה אופטימלית על נפח העצם לאורך כל התהליך.

השיטות בהשתלת עצם ביולוגית

לדברי ד”ר שרית אברהם, מנהלת מרפאת השיניים דנטלי פרסונלי, קיימות שיטות שונות בהשתלת עצם:

טיפול PRF לעידוד תהליכי ריפוי מהירים

PRF הוא קריש דם המכיל פקטורים מסוימים באופן מרוכז ותפקידו לעודד תהליכי ריפוי בצורה מהירה. מדובר בחומר אנטי בקטריאלי המונע דימום וברבים מהמקרים גם מפחית כאב לאחר הטיפול. PRF מיוצר באמצעות נטילת דם מהמטופל והעברתו במכשיר צנטריפוגה בתנאי מעבדה. טיפול PRF יעיל במקרים בהם קיימת עצם היקפית במידה מספקת. במידה וקיים חסר בעצם, יהיה צורך להשתמש במשתית.

בתמונה לעיל, ניתן לראות את תהליך ההפקה ושימוש בPRF. תמונה 1- לקיחת דם מזרוע המטופל, תמונה 2- הפקת PRF במרקמים שונים באמצעות מכשיר צנטריפוגה מיוחד, תמונה 3- ערבוב הPRF יחד עם משתית עצם מתאימה למטופל, לקבלת תוצאות מיטביות.

משתית וחיוניותה בהשתלת עצם ביולוגית

שיטה זו משתמשת בקולגן כמשתית המעודדת בנייה של עצם בחלל הפה. דרך זו יעילה כאשר מסיבות שונות העצם אינה יכולה לתמוך בשתל ונדרש לעבותה בצורה ביולוגית.

תחליפי עצם

קיימים 3 סוגים של תחליפי עצם:

  1. תחליף ממקור חיה
  2. תחליף ממקור אדם
  3. תחליף ממקור עצמי.

תחליף עצם שנלקח ממקור העצמי נקלט בצורה הטובה ביותר. בעבר היה צורך בניתוח קשה ומסובך על מנת להשיג עצם ממקור עצמי. לעומת זאת, כיום, ישנן שיטות מתקדמות וציוד מתקדם, המאפשרים השגת עצם ממקור עצמי בדרך קלה ועם הרבה פחות תופעות לוואוי וזצן החלמה קצר מאוד. עם זאת, שימוש בשתל עצם ממקור עצמי מצריך הליך כירורגי נוסף ואנשים רבים מעדיפים להימנע מכך. לכן, במקרים רבים עדיין ניתן להשתמש בשתלי עצם ממקור אדם או חיה בהצלחה רבה.

בנוסף, לעתים, ניתן להימנע משימוש בעצם ממש ע”י שימוש בPRF בלבד, כתלות בסוג העצם ומידת הנזק שנצר בעצם עקב התהליך שגרם לעקירת השן לכתחילה.

בתמונה לעיל ניתן לראות מקרה של מטופלת, אשר סבלה מחסר בעובי העצם ולכן עברה הליך לעיבוי העצם לקראת השתלות שיניים. ניתן לראות כי באמצעות הליך להשתלת עצם בגישה ביולוגית נכונה, מאפשר קבלת נפח עצם ממש טוב. דבר זה אינו מובן מאליו והרבה אנשים יכולים להעיד על כך כי הם עברו הליך להשתלת עצם, סבלו מכאבים ובסוף העצם לא נקלטה.

אז מה הופך תהליך השתלת עצם למוצלח ועם תוצאות אפקטיביות יותר?

1. קיבוע- בתמונה לעיל ניתן לראות כי בעת השתלת העצם הונחו ברגי טיטניום טהור לקיבוע שתל העצם. תחליך עצם שלא עובר קיבוע באופן הנכון לרוב יתפזר ולא יישאר במקום ובסוף התוצאה לא תהיה מספקת. לכן, חלק חשוב מאוד בתהליך הוא ביצוע קיבוע נכון בטכניקה הנכונה, שימוש בברגי טיטניום הוא רק דוגמא אחת לכך.
 
2. שימוש בממברנה ביוקומפטבילית שנספגת באיטיות. מעל שתל העצם יש להניח ממברנה מצולבת, לרוב הממברנה תהיה עשויה מסיבי קולגן. יש סיבי קולגן סינטטיים ויש ממקור חיה. בסופו של דבר, חשוב שהממברנה תהיה עשויה מחומרים מאוד ביוקומפטביליים ובסיום תהליך הספיגה הממברנה תספג לחלוטין ולא תשאיר שאריות ממברנה שעלולות לעורר תגובה חיסונית וספיגה של העצם בהמשך.
 
3. אינטגרציה של שתל העצם יחד עם PRF או לחילופין חומצה היאלורונית מצולבת מיוחדת. הנחת שתל העצם כגרגרים מפוזרים, מצד אחד תופיל להתפזרות הגרגרים ברמה המכנית ומצד שני עלולה להוביל לתגובה חיסונית וספיגה של שתל העצם יחד עם חלק מהעצם השארית בעצמה. ישנה עדיפות עליונה לשימוש בPRF בתהליך השתלת העצם, על מנת לסייע למערכת החיסון להתייחס אל שתל העצם כאל מקור עצמי ובכך למנוע תהליך דלקתי הרסני של ספיגת העצם.
 
במידה ויש קושי בנטילת דגימת דם ולכן לא ניתן להפיק PRF, ניתן להשתמש בחומצה היאלורונית מצולבת כבדת משקל, שגם לה יש אפקט מיטיב עם מערכת החיסון ועם יצירת תחליף עצם מצומד, אשר אינו מתפזר לסביבה ובכך מאפשר יציבות גבוהה של שתל העצם ושחלוף טוב יותר לבנייה של נפח עצם לקראת השתלות שיניים.

 

ישנם, כמובן, עוד מספר דברים חיוניים להצלחה של השתלת עצם, אך 3 הדברים שציינו לעיל הינם מרכיבים חשובים ביותר בהצלחה של השתלת עצם ביולוגית. 

 

תחליף עצם ממקור עצמי ללא הליך כירורגי נוסף

מכיוון שהגוף מגיב במינימום התנגדות לתחליף עצם ממקור עצמי, מקובל לבצע השתלת עצם ממקור עצמי ככל שזה אפשרי. אמנם שימוש בPFR, כפי שהוסבר למעלה, הופך את תהליך הקליטה של שתל עצם ממקור חיצוני (אדם או חיה) לטוב יותר לביולוגיה של הגוף, אך כמובן שתמיד מוטב לנסות להפיק משתית עצם ממקור עצמי ככל הניתן.

לא מה שחשבתם: השתלת עצם ממקור עצמי נכון ל-2024

בעבר – השתלת עצם בהליך כירורגי מורכב

בשנים עברו על מנת להשיג עצם ממקור עצמי, נלקחה רקמת עצם ממקומות שונים בגוף: מזווית הלסת, מהסנטר או מאזור האגן מה שלעיתים היה כרוך אף בהרדמה כללית. מובן שההתאוששות מתהליך כזה היא ארוכה וממושכת. לעומת זאת, כבר מעל ל- 20 שנים בהן המדע התפתח והוכח כי ניתן להשתמש במשתית לבניית עצם ממקור עצמי שהיא מהשן עצמה. לאחר עקירת השן, ניתן לטחון אותה לחלקים קטנים ובתהליך מעבדתי במרפאה, ניתן ליצור ממנה משתית ליצירת עצם. זאת הודות לעובדה שהדנטין, שנמצא בתוך השן, דומה מאוד בהרכבו להרכב העצם שלנו. 

דוגמא לתהליך השתלת עצם ממקור עצמי בשיטה מתקדמת

כיום, ישנן שיטות מתקדמות לשימוש במקור עצמי שמשיגות תוצאות דומות ללא הליכים כירורגיים מורכבים. בשיטה החדשנית נלקחת השן שנעקרה (ובלבד שלא עברה טיפול שורש) ועוברת ניקוי יסודי. בשלב הבא היא נטחנת במטחנה ייעודית, מצופה ועוברת תהליכים מעבדתיים שונים כאשר לאחר מכן ניתן להשתילה כעצם ממקור עצמי להשגת תוצאה מיטבית.

בתמונה לעיל דוגמא להשתלת עצם ביולוגית: דנטין טחון (מהשן העקורה+ שילוב PRF). תמונה 1- בעת העקירה והנחת המשתית, תמונה 2- שבועיים לאחר מכן, רואים כבר איך תאי העצם מתחילים לזרום לתוך המשתית ולהשתמש בה לבניית עצם חדשה, תמונה 3- לאחר 4 חודשים, נבתנה עצם חדשה לחלוטין כמעט ללא שאריות של משתית העצם, הגוף השתמש בדנטין הטחון באופן אופטימלי.

 במאמר שפורסם בשנת 2023,  ב JOURNAL OF FUNCTIONAL BIOMATERIALS, הוצגה סקירה רוחבית של מאמרים ושיטות לשימוש בדנטין הטחון כמשתית לבניית עצם והמסקנה הייתה שלדנטין יש יכולת לעודד בניית עצם באופן ביולוגי וחשוב. קישור למאמר כאן

ממברנה – מהי ואיך היא מסייעת בקליטה מיטבית של השתל?

במקרים בהם חסר חלק ניכר בעצם, ד”ר שרית אברהם ממליצה על השתלת ממברנה – מעין קרום המהווה מחסום בין העצם לחניכיים ומייצר תמיכה מיטבית לשן המושתלת.

ממברנת מגנזיום – הפיתוח החדשני של חברת בוטיס

מרפאת דנטלי פרסונלי מעודכנת בכל החידושים הטכנולוגיים ופועלת לפי חזית המחקר הדנטלי מה שמתבטא בתחום זה בשימוש בממברנת מגנזיום תוצרת חברת בוטיס המהווה – הפיתוח האחרון בתחום השתלות העצם. ממברנת מגנזיום משיגה אפקט משולב:

  • ברמה הביולוגית – מסייעת בהשתחלפות ובניה של העצם.
  • ברמה המכנית – מעניקה יציבות גבוהה יותר ותמיכה מיטבית בשתל.
  • ספיגה מקסימלית – הממברנה נספגת לחלוטין בחלל הפה מה שמייתר פעולה כירורגית חוזרת להוצאת הממברנה בשלב מאוחר יותר.
https://www.youtube.com/watch?v=I3bhQG4msFI
 

החשיבות בביצוע השתלת עצם כבר בזמן העקירה, על מנת למנוע סיבוכים של אובדן עצם וחניכיים לקראת ההשתלה

 בתמונה לעיל דוגמא למטופלת אשר עברה עקירת שיניים רגילה במקום אחר. השן המסומנת במספר 1- עם נסיגת חניכיים חמורה (כתוצאה משילוב של מספר גורמים, שאחד מהם הוא עקירה סמוכה ללא תהליך שימור הרקמות של השן ליד העקירה) , שיניים 2 ו 3- קרסו לאזור השן החסרה, עקב ספיגה נרחבת של העצם. מצבים אלו יכלו להימנע ע”י תכנון נכון יותר של מהלך העקירה והשתלת עצם כבר בעת העקירה.

השתלת עצם ביולוגית בעת העקירה יכולה להוות תכנית מניעתית וחלק אינטגרלי מתכנון ארוך טווח של השתלת שיניים איכותית. עקירת שן היא הליך שנועד לסלק שן פגומה או שן העלולה להזיק לרקמות אחרות בתהליך הבקיעה שלה או בתהליך עששתי. בעת העקירה קיים חלון ביולוגי שלא יוכל לחזור על עצמו שוב בהמשך. בחלון הביולוגי הזה- קיימת עדיין רקמת חניכיים (במידה והיא עדיין קיימת) ורקמות תאחיזה חשובות, שיכולות להיות חיוניות בעת ביצוע השתלה דנטלית.

במידה ומבצעים עקירה ללא השתלת עצם ביולוגית, יכול להיווצר מצב של קריסת הרקמות הסובבות את השן ואיבוד רקמת חניכיים. במצב כזה, לקראת השתלה יהיה צורך בשלב נוסף של בניית עצם וחניכיים, שהוא תהליך יקר מאוד ובעל תוצאות לא צפויות מראש. לכן, מניעה לכתחילה של הצורך במצב זה היא חיונית.

מעניין אתכם לדעת עוד? כאן תוכלו לקרוא מידע נוסף על עקירת שיניים ביולוגית.

 

ההבדלים בין השתלת שיניים רגילה להשתלת שינים הכוללת השתלת עצם ביולוגית

רבים מתהליכי השתלת שיניים נכשלים בעקבות אבחון שגוי, תכנון לקוי וחוסר ניסיון בהשתלות עצם. השתלת עצם היא הליך כירורגי מורכב הדורש מיומנות רבה ומצריך ביצוע מדויק לפי תוכנית מקדימה. חשוב לבדוק שקיימת עצם היקפית לתמיכה בשתל טרם ההשתלה. אם אין מספיק נפח עצם, אין סיבה שהשתל ייקלט כיאות.

נוסף לבדיקה של נפח עצם חשוב לבדוק היטב את מצבו הבריאותי של המטופל ולבחון דרכי פעולה שיתאימו למצב הגופני של המושתל וסייעו לתגובה ביולוגית מינימלית ולהחלמה מהירה של האזור.

דנטלי פרסונלי – מרפאת שיניים בירושלים, נחשבת למובילה בתחום הרפואה הביולוגית ומציעה רפואת שיניים התאמה אישית לכל מטופל. ד”ר שרית אברהם מנהלת המרפאה רואה ברפואת שיניים פרסונלית שירות חיוני ויחד עם צוות של מומחים בתחום הדנטלי מובילה מקצוענות ואיכות ברפואת שיניים וכירורגיית פה ולסת. לקראת השתלת שיניים? צרו קשר עכשיו עם המרפאה והבטיחו טיפול יסודי ואיכותי להשתלת שיניים במינימום כאב והצלחה מקסימלית.

השתלת עצם ביולוגית

שאלות נפוצות בנושא השתלות שיניים

השתלת עצם ביולוגית היא תחום העוסק בעיבוי עצם כבסיס לקליטת שתל שן. השתלת עצם ניתן לבצע בשיטות שונות המותאמות למטופל לפי מצב העצם בחלל הפה. השתלת עצם מתבצעת במטרה לעודד צמיחה של תאי עצם ליצירת היקף עצם מספק לתמיכה בשתל. השתלת עצם ביולוגית רואה ערך רב בתהליך נכון ומותאם אישית למצב הבריאותי של המטופל ואינה מתמקדת רק בפעולת השתלה נקודתית.

השתלה ממקור עצמי ידועה כאיכותית ונקלטת בצורה טובה יותר על ידי הגוף. במרפאת ‘דנטלי פרסונלי’ משתמשים בשיטה מתקדמת מאוד לביצוע השתלת עצם ממקור עצמי: הפעולה כוללת טחינה ועיבוד של השן הקיימת כתחליף עצם יעיל תוך ביטול פעולה כירורגית מורכבת והליכי החלמה ממושכים.

קיימות מספר שיטות אופטימליות על פי ד”ר שרית אברהם כאשר התאמתן תתבצע על פי כמות החסר בעצם המטופל:

  • טיפול PRF – יצירת קריש דם והשתלתו לעידוד ייצור תאי עצם חדשים.
  • שימוש במשתית עשירה בקולגן
  • שימוש בתחליף עצם ממקור עצמי
  • שימוש בממברנת מגנזיום

במרפאת דנטלי פרסונלי ושים שימוש בממברנת מגנזיום אותה פיתחה חברת בוטיס. ממברנה זו מהווה מבנה תמיכה דנטלי לשתל ומספקת יציבות מירבית לשן. ממברנת מגנזיום משיגה תוצאות מעולות הן בפן המכני והן בפן הביולוגי ונספגת היטב בגוף כך שלא נדרש לבצע פעולה כירורגית כדי להוציאה לאחר סיום תהליך ההשתלה בהצלחה.

חזרה לחלק מסוים במאמר
Picture of דוקטור שרית אברהם
דוקטור שרית אברהם

ד"ר שרית אברהם בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעלת תואר Msc במדעים הביו רפואיים של רפואת השיניים. ד"ר אברהם מייצגת את הדור החדש של רופאי השיניים ומשלבת בין טיפול איכותי ומקצועי בד בבד עם גישה הרואה את המטופל כמכלול.
ד"ר אברהם מבצעת סקירה מעמיקה אודות מצבו הרפואי של המטופל על מנת לאתר את גורמי השורש שהביאו את המטופל למרפאתה, המצריכים לעיתים מעורבות של גורמי טיפול נוספים כדוגמת רופא אף אוזן גרון או אורטודנט.
ד"ר אברהם מתעדכנת כל העת בפרקטיקות הטיפול החדשניות ביותר במסגרת חברותה ב- SPEAR EDUCATION CAMPUS ומחזיקה את הציוד המתקדם ביותר כגון סורק אינטראוראלי ומדפסת תלת מימד המאפשרים לקצר את משך הטיפול ולתת מענה מדויק למטופל.

ד"ר שרית אברהם ברשתות: קבוצת הפייסבוק | יוטיוב | טלפון: 077-9974460

יישור שיניים שקוף

ניתן לקבל במרפאתנו טיפול ליישור שיניים, בשימוש בסדים שקופים בלתי נראים. הסדים השקופים מאפשרים למקם בעדינות את השיניים במנח הנכון

קרא עוד »
Google ג גוגל
4.5
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
שלח לנו את השאלה שלך ונחזור אליך בהקדם!

השירות ניתן ללא עלות וללא מטרות רווח (מענה יינתן תוך 1-7 ימים)

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​
דילוג לתוכן